Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Panyola Község Önkormányzata / Muhari Zoltán

Védjeggyel rendelkezik: IGEN
 
Település: Panyola
Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Irányítószám: 4913
 
Telefon: 30/475-9240; 44/363-407
E-mail: muhari@panyola.hu
 

Szeretettel köszöntöm Önt Panyolán! Bármilyen különös, egyedi adottságokkal bír ez az apró, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található falucska, pár éve még igen kevesen tudták volna a térképen megmutatni. Hála azonban a megye egyre növekvő népszerűségének, a látnivalókkal foglalkozó tévéműsorok, újságcikkek növekvő számának, s a rengeteg látogatót vonzó, augusztusi Szatmári Fesztiválnak, egyre többen ismerik a térséget. Aki kóstolta már a Panyolai Elixírt, esetleg ellátogatott az országos hírű pálinkafőzdébe, személyesen is tanúsíthatja: a falu fekvése, adottságai, nyugalmat árasztó hangulata egészen egyedi.

A falut 3 folyó, a Tisza, a kertek végében kanyargó Szamos és az Öreg-Túr határolja. Sokáig elszigetelt, különös világ volt ez a falu, hiszen a XX. század elejéig szinte nem fordult elő betelepülés, így nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán tudta őrizni. Valóban: ez a mai napig érezhető: a nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Idegenvezető barátom mesélte, hogy a nagyvárosi élettől és a felfokozott tempótól időről időre megcsömörlő emberek előszeretettel látogatják Thaiföld vagy Borneó eldugott törzseit, hogy természetközeli életet élő emberekkel találkozzanak, pihennek a Szahara homokdűnéi közt megbúvó oázisokban vagy a brazil esőerdők drága eco-lodge szállásain, vagy sokan járnak éppen amiatt Erdélybe, hogy őszinte, ízes magyar szót, munkában barázdált arcokat láthassanak, szénaboglyákkal tűzdelt parasztudvarokon pihenhessenek, megkóstolhassák a kemencében sült kenyeret és megtapasztalhassák a helybéliek végtelen vendégszeretetét és bölcs élettapasztalatát. Nos, Panyolán a homokdűnéken és esőerdőn kívül az összes többi fellelhető. (Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok hívogatják a látogatót.) Miért van hát, hogy drága pénzért messzi földön keressük azokat a hangulatokat, a sohasem látott, de elsőre ismerősnek, rokonszenvesnek tűnő arcokat, melyekért alig párszáz kilométert kell csupán megtenni? S ráadásul a miénk?

Kedves Látogató, ha a világon már sok helyre eljutott, vagy épp ellenkezőleg - nem nyílt eddig módja Ázsiától Afrikáig megtapasztalni a fentieket, itt az ideje, hogy ellátogasson hozzánk, s része legyen egy csipetnyi magyar "egzotikumban". A bevezető sorban Panyola honlapján köszöntöttem önt, de szívből kívánom, hogy itt, hol e sorokat írom, mielőbb személyesen is elmondhassam: Isten hozta Panyolán!

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás