Kosár
A kosár jelenleg üres
Csobán Mihályné
Már Jókai Mór is megemlíti az Aranyember című regényében "fenséges, mézédes csíramálé". Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő. Hazánkban csak Csongrádon és annak környékén ismerik és készítik, bár ez a kör évről évre bővül. A Földművelésügyi Minisztérium elemeztetése szerint 20-22% cukrot (de ez a cukor nem az a cukor amire Ön gondol, hanem a búzában található keményítő a süléskor alakul át maltózzá és dextrózzá), vasat, B1 - B6, és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint is tartalmaz. Nyomokban előfordul A-, és K vitamin is. Tehát a csíráknak értékes szerepük van a táplálkozásunkban, könnyen emészthetőek, ezáltal salaktalanítják a szervezetet. Ha pedig a szervezetünknek nem kell nap mint nap megküzdeni a méreganyagokkal (a csíramáléban semmilyen adalékanyag, állományjavító, színező, aroma, tartósítószer nincs), akkor az immunitásunk erősödni fog és egészségesebben fogunk élni. Érdekességképpen megemlíteném, hogy magyar orvosok fejlesztették ki a daganatos megbetegedések lehetséges gyógyszerét, az Avemart. Ezt a készítményt búzacsíra-kivonatból állítják elő, s az állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer megakadályozza az áttétek képződését a rákos sejtekben.
Kapcsolódó állományok
Bejelentkezés
RSSfeliratkozás