Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Őstermelői baromfi értékesítés

2011. május 02.

Róka fogta csuka, avagy a 22-es csapdája. A Piaci értékesítésről kért hatósági állásfoglalásban leírja a minisztérium, hogy állati terméket csak kistermelőként értékesíthet piacon a tenyésztő….

Tisztelt Szabadkai Andrea!

Őstermelőként csináltam egy őstermelői baromfi vágóhidat. Amikor elkezdtem, még nem tudtam, hogy ennyi buktatója lesz.
A fejlesztés elindításánál a 14/2006 FVM-EÜM-ICSSZEM kistermelői rendeletben még szerepelt a „lakóhelye”  szó (Termelési régión belül működő piac, vásár és engedélyezett ideiglenes árusítóhely: a kistermelő gazdaságának helye vagy lakóhelye szerinti megyében,…). Mire a fejlesztést befejeztem, már kivették a szót a rendeletből, s csak a gazdaság helye lett az értékesítési lehetőség viszonyítási helye.
Így megszűnt a lehetőség, hogy a terméket Pesten értékesíthessem. Azért büntetnek, mert olyan elmaradott térségen van a gazdaságom, ami nem szomszédos megye Pesttel. Nem megoldott a számlaadás sem. Üzletek nem fogadják el a nyugtát, számlát sem tud adni, mert nem ÁFA köteles. A felvásárlói jeggyel nem szívesen foglalkoznak az üzletek, ha épp nincs ilyen tömbjük, inkább nem kell az áru.
Mint őstermelő semmilyen támogatást nem kaptam, amit meghirdettek. A 9%-os őstermelői hitelel próbálkoztam, de az nagy humbuk volt. Minden pénzintézetnél kinevettek, így ingatlan fedezetre felvett hitelből készítettem el 3 ember munkahelyét… mindezt úgy, hogy egy tollvonással nem vihettem a húst pestre, ahová 10 évig vittem.
Vállalkozó nem lehettem, mert akkor nem csinálhattam volna ilyen kis időszakonként (ősztől- húsvétig) működő vágóhidat. Kistermelő nem lehettem, mert akkor nem kaptam volna engedély az őstermelői baromfi vágóhídra.

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás