Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Alaptermék, elsődleges termelés, feldolgozatlan termék, feldolgozott termék 2011. 03. 14.

2011. május 02.

A kistermelői rendelet és számos jogszabály használja ezen fogalmakat, de csak kevesen tudják mit is jelentenek. Segítségül összegyűjtöttük ezen fogalmak gyakorlati megközelítésű értelmezését.

852/2004/EK rendelet) 2. cikke (1) b): "alaptermékek": elsődleges termelésből származó termékek, beleértve a termőföldből, állattenyésztésből, vadászatból és halászatból származó termékeket;

· 178/2002/EK rendelet 3. cikkének 17.: Elsődleges termelés: elsődleges termékek előállítása, termesztése vagy tenyésztése, beleértve a termés betakarítását, a fejést és a haszonállat-tenyésztést az állatok levágásáig. Ugyancsak ide tartozik a vadászat és a halászat, valamint a vadon élő termékek betakarítása.

· „Útmutató az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet bizonyos rendelkezéseinek végrehajtásáról” szóló EB Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága által 2005.-ben kiadott útmutató:
3.1. Elsődleges termelés: „elsődleges termelés” kifejezést olyan alaptermékekre kell érteni, amelyek e kapcsolódó műveleteket is magukba foglalják.
Az elsődleges termelés olyan kifejezés, ami a gazdaságban vagy hasonló szinten végzett tevékenységeket írja le, és ami – többek között – az alábbiakat tartalmazza:
• Olyan növényi termékek előállítása, termelése vagy nevelése, mint a magvak, gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények, valamint ezeknek a gazdaságon belül történő szállítása és tárolása, valamint e termékek (jellegének lényeges megváltoztatása nélküli) kezelése, és valamely létesítménybe történő továbbszállítása.
• Élelmiszertermelésre szánt állatok tenyésztése, tartása és nevelése a gazdaságban, valamint az ehhez kapcsolódó bármilyen tevékenység, továbbá a hústermelésre szánt állatoknak a piacra, a vágóhídra történő szállítása, vagy az állatok gazdaságok közötti szállítása.
• Csigák tenyésztése, tartása és nevelése a gazdaságban, és azok feldolgozó létesítménybe vagy a piacra történő lehetséges szállítása. • Fejés és tejtárolás a gazdaságban.
• Tojástermelés és -begyűjtés a termelő üzemében, a tojás csomagolásával kapcsolatos műveletek kivételével. • Halászat, halászati termékek (jellegének lényeges megváltoztatása nélküli) kezelése a hajókon (a fagyasztó hajók és feldolgozó hajók kivételével) és azoknak az első szárazföldi létesítménybe történő szállítása (beleértve árverési csarnokokat). Ez magában foglalja az édesvizekben (folyók, tavak) fogott halak halászatát, kezelését és szállítását.
• Halaknak az akvakultúra-gazdaságokban történő tenyésztése, tartása, nevelése és betakarítása, valamint létesítménybe történő szállításuk.
• Élő kéthéjú kagylók tenyésztése, tartása, nevelése, átmosása és betakarítása, valamint feladó központba, tisztító központba vagy feldolgozó létesítménybe történő szállításuk.
• Gombák, bogyós gyümölcsök, csigák stb. betakarítása természetes élőhelyükön, és létesítménybe történő szállításuk.

3.2. Alaptermékek: „alaptermékek”: elsődleges termelésből származó termékek, beleértve a termőföldből, állattenyésztésből, vadászatból és halászatból származó termékeket.
Az alaptermékek többek között magukba foglalják a következőket:
• Növényi eredetű termékek, pl. magvak, gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, gomba.
• Állati eredetű termékek, pl. tojás, nyerstej, méz, halászati termékek, élő kéthéjú kagylók.
• Az akár növényről vadon betakarított, akár vadon élő állati eredetű termékek, pl. gomba, bogyós gyümölcsök, csiga stb.
•  A  friss hús nem alaptermék, mivel azt a levágást követően nyerik.
• A halászati termékek a levágást, az elvéreztetést, kezelést, kibelezést, az úszók eltávolítását, a hűtést és az elsődleges termelés szintjére való szállítás céljából szállítótartályokba történő behelyezést követően is alaptermékek maradnak. A halászati termékek további kezeléséből (pl. filézés, vákuumcsomagolás stb.) származó termékek nem alaptermékek.

3.5. Az alaptermékek feldolgozása a gazdaságban
Példák:
• Gyümölcslé készítése a gazdaságban
Ha egy gazdaság termését vagy termésének egy részét (pl. alma) gyümölcslének a saját üzemében történő előállítására használja, akkor ez a gazdaság túllépi az elsődleges termelés szintjét. A gyümölcslé előállításának tevékenységét az elsődleges termelést követő tevékenységnek kell tekinteni, és arra ennélfogva a 852/2004/EK rendelet megfelelő követelményei vonatkoznak.
• Sajtkészítés gazdaságban
A sajt a nyers vagy hőkezelt tej feldolgozásának eredménye. A sajt ennélfogva nem alaptermék, akkor sem, ha azt a gazdaságban készítik.
 
3.7. Az elsődleges termelés szintjén az alaptermékek szállíthatók, tárolhatók és kezelhetők, feltéve, hogy ez jellegüket lényegesen nem változtatja meg [lásd a rendelet I. melléklete A. részének I.1.a) pontját].
Az elsődleges termelés szintjén az alaptermékeket gyakran a jobb kiszerelés biztosítása érdekében vetik alá bizonyos műveleteknek, úgy mint:
• A zöldségek lemosása, levelek eltávolítása a zöldségekről, a gyümölcsök kiválogatása stb.
• A gabonafélék kiszárítása,
• Levágás, elvéreztetés, kibelezés, úszók eltávolítása, a halak hűtése és védőcsomagolása,
Az ilyen műveleteket az elsődleges termelés szintjén rendes rutinműveleteknek kell tekinteni, és azoknak nem szabad odavezetniük, hogy az elsődleges termelésre már alkalmazandó követelményeken túlmenő élelmiszerbiztonsági követelményeknek kelljen megfelelni.
Másrészről egyes, a gazdaságban végzett műveletek valószínűen megváltoztatják a termékeket és/vagy új veszélyeket hordozhatnak az élelmiszerekre pl. a burgonya meghámozása, a répa aprítása, a saláta csomagolása és a tartósító gázok alkalmazása. E műveletek nem tekinthetők sem az elsődleges termelés szintjén végzett rendes rutinműveleteknek, sem pedig az elsődleges termeléshez kapcsolódó műveleteknek.

· ÚTMUTATÓ Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomások részére  a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelettel kapcsolatos eljárásról: (a rendelet már hatályon kívül van, de a fogalom meghatározások nem változtak)
- elsődleges termelés: növények termesztése és termelése valamint ezek tárolása, szállítása, kezelése a termelés helyén, ha ez nem változtatja meg jelentősen azok jellegét (pl. gabona, fűszerek szárítása még elsődleges termelés, de a zöldség szeletelés, darabolás vagy fűszerek megőrlése már nem) - alaptermék: zöldségek, fűszerek, gyümölcsök, gabonafélék, gomba stb.;
- elsődleges termelés: élelmiszer előállítás céljából tartott állatok nevelése, szállítása, (a vágás már nem elsődleges termelés) - alaptermék: élő állat;
- elsődleges termelés tejelő állatok fejése és a nyers tej tárolása a gazdaságban, a tejház még igen, a tejgyűjtő már nem elsődleges termelés - alaptermék: nyers tej;
- elsődleges termelés: tojás termelés és összeszedése, több helyről származó tojást csomagoló vállalkozó már nem elsődleges termelést folytat - alaptermék: tojás;
- elsődleges termelés a halászati vízterületen kifogott hal, valamint ennek szállítása, kezelése, ha ez nem változtatja meg jelentősen annak jellegét, a hal vágása, véreztetése, belezése, uszony eltávolítása, hűtés még elsődleges termelésnek számít, de pl. a filézés, vákuumcsomagolás már nem - alaptermék: élő és friss élettelen hal
- elsődleges termelés: mézelő méhek tartása, méz, lépes méz, virágpor, propolisz gyűjtése és ezek csomagolása, több helyről származó mézet csomagoló vállalkozó már nem elsődleges termelést folytat - alaptermék: méz, lépes méz, virágpor, propolisz;
- elsődleges termelés: vadon termő gomba, bogyós növények, csiga stb. gyűjtése.

· 852/2004/EK rendelet 2. cikke (1) n): feldolgozatlan termékek": olyan élelmiszerek, amelyeken még nem végeztek feldolgozást, és ide tartoznak a szétválasztott, részekre osztott, elvágott, szeletelt, kicsontozott, darált, megnyúzott, őrölt, vágott, tisztított, darabolt, kifejtett, tört, hűtött, fagyasztott, mélyfagyasztott vagy kiolvasztott élelmiszerek;

· 852/2004/EK rendelet 2. cikke (1) o): "feldolgozott termék": a feldolgozatlan termékek feldolgozásából származó élelmiszerek. Ezek a termékek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek az előállításukhoz szükségesek, vagy különleges tulajdonságokat adnak nekik.

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás