Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület a 2013 év "Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért" díj elismertje

2013. december 15.
A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület a 2013 év "Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért" díj elismertje

Átadták a 2013-évi „Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért” díjat a TERRA MADRE – a Hagyományos Termékek Előállító Közösségek Világnapján. Az elismerést idén a SZÖVET munkája érdemelte ki.

A díjátadásra 2013. december 6-án, a TERRA MADRE - a Hagyományos Termékek Előállító Közösségek Világnapján, Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban rendezett szakmai konferencián került sor.

A Szakmai konferencia a EOQ MNB Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága által került megrendezésre.

Magyarországon az Európai Minőségügyi Szervezet és a nemzetközi Slow Food  mozgalom hazai képviselőinek kezdeményezésére 2009- ben alakult meg a Hagyományos Termék Kerekasztal.

Az EOQ MNB a hagyományos termékek érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató közösségek elismerésére alapította a vándordíjat, melynek átadása 2012-ben volt először, amikor is a vándordíjat a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, mint a sütőipari termékek hagyományőrzése érdekében 2001-ben létrehozott egyesület, több mint egy évtizedes példaértékű tevékenységének elismeréséül kapta.

A vándordíjat így 2013-ban Nardai Anita a Rend elnöke adta tovább a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) részére, melyet Szabadkai Andrea elnökségi tag vett át.

A Vándordíj Bizottság egyhangú döntése alapján kapta meg a Bánffi & Bánffi szegedi szikvízkészítő családi vállalkozás által adományozott vándordíjat a SZÖVET, a kistermelők, a helyi termék előállítók piacrajutásának elősegítése érdekében végzett következetes szakmai érdekképviseleti tevékenységének elismeréséül.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület 2013 tavaszán elnyerte a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázatát is a helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtésére. A projekt keretében állt fel 2013 során a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, melynek célja a kisléptékű gazdálkodási formák, a helyi feldolgozási, értékesítési rendszerek, rövid ellátási láncok elterjedésének ösztönzése és a jogszabályrendszer ésszerűsítésével a helyi termelők piacra jutásának elősegítése.

A Terra Madre programot a nemzetközi Slow Food mozgalom kezdeményezte. A 2004-es Torinóban megtartott első nagy nemzetközi találkozón 5000 vendégül látott résztvevővel indult a mozgalom, melyet ma már 153 országban 2000 "élelmi" közösséget, kb. 300 000 kistermelőt érint közvetlenül, az érintettek és érdeklődők további sokaságát motiválva. Az alapvető cél a biodiverzitás megőrzése, a jó, tiszta és méltányos termékek biztosítása, a helyi boldogulás fenntartása.

A 2013. évi Terra Madre Világnap fókuszában Magyarországon a HÍR védjegyes hagyományos és tájjellegű termékek állnak, amelyek jelentős szerepet töltenek be a vidékfejlesztés területén és kiállításon mutatkoznak be. A kiállításon helyet kapnak egyes – a Hungarikum Gyűjteménybe és a Magyar Értéktárba felvett – élelmiszerek is.

A rendezvényt kísérő termékkiállításon nagy sikere volt a HÍR védjegyes termékeknek, a REND védjegyes termékeinek, Piszkei ÖKO Kft bio termékcsaládjának, Csendesné Dolinai Margit Jász ostoros kalácsának, de bemutatkozott a Civilek a lakóhelyért Egyesület Ferdinánd tekercse és Kossuth kiflije is, valamint a Baráthegyi Sajtmanufaktúra kecsketej –tejtermékei is.

Képgaléria ITT

Kapcsolódó cikk: http://www.sutoipariegyesules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1478&catid=9&Itemid=34

Működésünket támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma. (NEA-UN-13-M-1773)

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás