Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Szelídvízország - animációs film az ártéri gazdálkodásról

2013. június 20.
Szelídvízország - animációs film az ártéri gazdálkodásról

A Tisza menti ártéri gazdálkodás múltjáról és lehetséges jövőjéről készített animációs kisfilmet a SZÖVET. A video szemléletesen mutatja be a természettel együttműködő tájhasználat lényegét, összeomlásának okait, a Vadvízország kialakulását, majd a folyók gátak közé szorítása következtében előállott helyzetet.

A mai, vízelvezető vízrendszer nem tud alkalmazkodni az időjárás növekvő szélsőségeihez. Költségesen és kockázatosan próbálja kezelni az árvízet és a belvízet, az aszályra, szárazodásra nem tud választ adni. Ha ezen nem változtatunk, a XXI. században az éghajlatváltozás okozta, szaporodó időjárási kilengések egyre nagyobb károkat fognak okozni és gyorsulni fog a Kárpát-medence kiszáradása.

A megoldás a mélyárterek bekapcsolása lenne a folyó életébe újra, az árterek reaktiválása szabályozott vízkivezetéssel. A nagyobb területeken a rendszeres, sekélyvízi elöntésre fenntartható gazdálkodást lehetne alapozni, mely változatosabb tájat eredményezne, segítene a víz megtartásában. Az árvíz újra életet hozhatna ahelyett, hogy rettegünk tőle.

Mindehhez nem csak a vízrendszer, az agrártámogatások megváltoztatására is szükség lenne, de a nagybirtokrendszer uralmát is meg kellene törni, a tájban élő, helyi gazdálkodókat kellene megerősíteni. A Szelídvízország kialakítása a folyók élők jobb életminőségét hozhatná el.

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület működését támogatja a Nemzeti Együttműködési Alap Új Nemzedékek jövőjéért kollégiuma a "Civil hálózatépítés a Tisza-mente fenntartható fejlesztéséért" (NEA-UN-13-M-1773) projekt keretében.


A film megtekinthető itt.

 

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás