Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Tájjellegű ételeink éledhetnek újjá a HÍR program pályázatán

2012. június 04.
Tájjellegű ételeink éledhetnek újjá a HÍR program pályázatán

Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) módosított  pályázaton, a hagyományos magyar termékek mellett ezentúl a tájjellegű ételek, a gombák, a szörpök és a gyógynövények is lehetőséget kapnak a bizonyításra. Az indulók már ezekkel a termékekkel, növényekkel is elnyerhetik a védjegyet.

Gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkező országként fontos, hogy tájjellegű ételeink is bekerülhessenek a HÍR gyűjteménybe, amely bemutatná, hogy az adott étel milyen szokásokhoz, tájegységhez kötődik, vagy hogy előállítása milyen speciális tudáson alapul. Hagyományos termékeink segíthetik, hogy egy-egy kisebb közösség, régió megjeleníthesse sajátos értékeit, hagyományait, ezáltal is színesítve az élelmiszerpiaci palettát, vonzerőt jelentve a hazai és nemzetközi turizmus számára.

 Az pályázatok beadási határideje folyamatos, azokról szakmai bíráló bizottság dönt. Az eredményes pályázó jogosulttá válik a HÍR védjegy használatára, amelyet az általa előállított terméken, annak csomagolásán, illetve a kapcsolódó reklámanyagokon feltüntethet, valamint az Agrármarketing Centrum keretében szervezett HÍR kiállításokon és rendezvényeken termékeit bemutathatja, árusíthatja.

Eddig összesen 33 termelő 86 terméke viseli a HÍR védjegyet. A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program – nyugat-európai kezdeményezésre – Magyarországon 1998-ban indult el. Ennek eredményeként létrejött a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink gyűjteménye, amelyben 300 termék szakmai-történeti leírása található. A gyűjtemény mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségét növeli, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeit bővíti.

A HÍR védjeggyel kapcsolatos tudnivalók, és a 2012. évi HÍR védjegyre vonatkozó pályázati felhívás megtalálhatók az Agrármarketing Centrum és a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság honlapján.

http://amc.hu/content/palyazati-felhivas-hagyomanyok-izek-regiok-hir-vedjegy-hasznalati-joganak-elnyeresere-2

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/hagyomanyok

Forrás: www.ujmezogazdasagimagazin.hu

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás