Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Otthoni sörfőzés: ezer literig szabad a pálya

2012. január 10.
Otthoni sörfőzés: ezer literig szabad a pálya

Már nem csak pálinka, hanem sör is készíthető odahaza: január elsejétől az eddigiekkel ellentétben évente ezer liter sört bárki előállíthat a konyhájában -írja a bama.hu cikke.

 

Január elsejétől  vállalkozó kedvű sörbarátok odahaza is megpróbálkozhatnak az ital elkészítésével, ezer litert bárki előállíthat. A házi készítésű ital ugyanakkor kizárólag saját fogyasztásra használható fel, így az értékesítése tilos. Azt talán mondani sem kell, hogy az eredmény is igencsak kétséges lehet.
- Korántsem egyszerű dologra vállalkozik, aki odahaza próbál meg sört készíteni – mondta Megyesi Gusztáv, a magyarhertelendi sörfőzde tulajdonosa. – Számos eszköz beszerzésére van szükség az előállításához, és igen precízen kell elvégezni a munkafolyamatokat is, hogy mást ne mondjak, a víz keménységét is be kell állítani ahhoz, hogy élvezhető sört készítsünk. Bár tudom, hogy léteznek régi receptek is, amelyek alapján viszonylag könnyűnek tetszik a főzés, de nem hiszem, hogy tömegesen állnának neki az emberek odahaza. Hasonló a helyzet mint az otthoni pálinkafőzéssel, akik akartak, addig is csinálták, amíg tiltott volt, viszont nem sokkal többen vágtak bele a tilalom feloldása után sem – tette hozzá.
 
Az alapanyagok költségeiből kiindulva egyébként száz forint körül lehet egy liter házilag lefőzött sör ára. Ehhez jön még az energiaszámla, hiszen a főzés után, a fogyasztás előtt több héten át hűtőben kell tárolni a nedűt. Elsősorban külföldi portálokon rendelhető meg a főzéshez szükséges üst, szűrő, egyéb edények – ezek ára akár több százezer forintig is terjedhet.
 
Eltűntek a kis főzdék
 
A rendszerváltást követően reneszánszukat élték a kis sörfőzdék az országban és a megyében is. Sorra nyitottak az ilyen üzemek, jelentős részük úgy, hogy vendéglátóegységeket is alapoztak rájuk. Az ezredforduló környéke azonban ezek vonatkozásában is fordulatot hozott: sorra zártak be a manufaktúrák. Jellemző adat, hogy Baranyában a kilencvenes években 33 kis sörfőzde működött, mára közülük – a más kategóriába tartozó Pécsi Sörfőzdén kívül – tudomásunk szerint csak a magyarhertelendi tudott talpon maradni. A fogyasztók ugyanis egyre inkább a tömegtermeléssel előállított termékek felé fordultak, elsősorban az olcsóbb áraik miatt.
 
Forrás: veddamagyart.hu

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás