Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Kevés helyi terméket használnak

2011. augusztus 16.
Kevés helyi terméket használnak

Kis százalékban szállítanak csak őstermelők az önkormányzati konyhákra - mondják a megkeresett somogyi polgármesterek.

Leggyakrabban zöldséget, gyümölcsöt tudnak vásárolni a gazdálkodóktól a szigorú egészségügyi előírások miatt, de van olyan falu is, ahol önkormányzati konyhakertet építettek, hogy csökkentsék a költségeket.

Ritkán veszik az önkormányzatok konyháikra az helyi termelők portékáit - mondják a megkérdezett somogyi polgármesterek. Sok esetben nincs is megfelelő kínálat, máshol a rendszertelen, szezonális szállítás akasztaná meg a rendszert - mondják. Szenna például eddig egyáltalán nem vásárolt őstermelőtől, ma viszont egy középvállalkozó kereste meg a polgármestert portékájával

Salamon Gyula polgármester, Szenna:
- Pékáruval jelent meg, és nagyon finom pékárut hozott ide, nagyon jó áron és már teljesen fel van készülve erre az új rendszerre, hogy minél finomabb és minél egészségesebb élelmiszerek juthassanak a gyerekekhez.

Bizony, a szabályozások változása miatt kiszorulhatnak az őstermelők - ezt már Tóth Péter Gamás polgármestere mondta.

Tóth Péter polgármester, Gamás:
- Megszigorodtak a szabályok és a helyi őstermelők nem teljesítik ezeket a feltételeket. A tojásnál is orvosi papírokat kéne szerezni a tyúkoltásról, de nem szerzik be és a konyha e miatt nem tud vásárolni.

A település ennek ellenére a helyi zöldségben bízik. Ha helyben elő lehet állítani valamit, azt nem kell máshonnan behozni - vallja a polgármester

Tóth Péter polgármester, Gamás:
- Megpróbálunk egy önfenntartó önkormányzati modellt bevezetni, hat fő dolgozik itt 6 órában nálunk még mindig. 3 területen saját kertet csináltunk, van 3 burgonyaföldünk, van sárgarépa, hagyma petrezselyem, zöldbab cukorborsó, ilyesmik.

A területet bővíteni is szeretnék újabb pályázatok útján, de nem egyszerű földet és munkást találni manapság - tette hozzá a település első embere.

Csurgón az alapanyagok 15 százaléka származik körülbelül őstermelőktől, leginkább almát, szőlőt, barackot és burgonyát vásárol leginkább a város, de időnként helyi baromfi is rotyog a kondérokban. Tabon is hasonló a helyzet, itt is inkább az idényszerű felvásárlás mérvadó.

Már a kaposszerdahelyi konyhán járunk, ahol 110-120 adag ebéd fő minden nap. Itt sem jellemző túlzottan a helyi áru, egy gazda szállít, ő is csak alkalmanként - mondja a polgármester.

Prépost László polgármester, Kaposszerdahely:
- Havi szinten olyan 500 ezer forintot tesz ki a nyersanyag beszerzés, ennek olyan 3-4 százalékát őstermelőktől szerezzük be.
- Van-e szándék, hogy az őstermelők egy kicsit jobban járjanak?
- Mi szeretnénk, de az az igazság, hogy olyan őstermelőt, aki tartósan, magas színvonalon és nagy mennyiségben tud szállítani itt nem találtunk.

A polgármesterek szerint, ha rendszeresebben tudnának szállítani a kis cégek vagy kistermelők, akkor velük szerződnének. Most viszont, a nagyobb vállalatokkal hosszabbtávú együttműködéseket kötnek az alacsonyabb ár érdekében. De mindenképpen érdemes megkeresni az önkormányzatokat, hátha pont olyan terméket keresnek, amit csak egy kistermelő tud megbízhatóan szállítani.

(Somogy TV, Híradó)

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás