Kosár

Üres
A kosár jelenleg üres

Magyar Termék rendelet -Miniszteri aláírás előtt

2011. május 17.
Magyar Termék rendelet -Miniszteri aláírás előtt

A tervezet háromféle alternatívát nyújt a Magyarországon készült termékek megjelölésére: a „magyar termék”, a „hazai termék”, és a „hazai feldolgozású termék”.

Az Élelmiszer szaklap március végén Magyar Termék Reggeli néven kerekasztal-beszélgetést szervezett. A cél az volt, hogy a hazai élelmiszergyártóknak és -forgalmazóknak fórumot teremtsünk a készülő szabályozással kapcsolatos különböző álláspontok megvitatására. Azóta elkészült a tervezet újabb változata, amelyről dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Gazdasági Rádióban nyilatkozott.

A tervezet háromféle alternatívát nyújt a Magyarországon készült termékek megjelölésére.  Eszerint a „magyar termék” elnevezést a jövőben csak a 100%-ban magyar alapanyagokból készült, feldolgozott élelmiszernél használhatják a gyártók, forgalmazók. A fűszerezés és egyéb adalékanyagokkal kapcsolatban öt százalék a megengedett importküszöb aránya. A tervezet által meghatározott második kategória a „hazai termék”, amely már nagyobb mozgásteret biztosít a gyártóknak. Ezt az elnevezést azok a feldolgozott élelmiszerek viselhetik majd, amelyeknél 51 vagy annál magasabb a magyar alapanyag aránya. A harmadik elnevezés pedig a „hazai feldolgozású termék”. Ezt a kategóriát azért tettük bele a tervezetbe, mert vannak olyan élelmiszer-alapanyagok – mint például a kakaó vagy a kávé –, amelyeket természetszerűleg nem termesztenek nálunk, ugyanakkor a teljes feldolgozási folyamat itt zajlik Magyarországon.

Bővebben itt:
http://www.elelmiszer.hu/cikk/miniszteri_alairas_elott_a_magyar_termek_rendelet

Bejelentkezés

RSS
feliratkozás